Warzywa

uprawa pomidorów

Jeśli pojawią się problemy podczas uprawy pomidorów w szklarni, zwykle istnieje bardzo poważny powód, takiego stanu rzeczy. Dlatego często istnieje sposób, aby tego uniknąć lub to poprawić. Przedstawiamy odpowiedzi na 10 różnych problemów z pomidorami.

 

Pomidor świetnie sprawdza się w szklarni. Ponadto dekoruje, niesamowicie pachnie i daje smaczne owoce, jednak czasami mamy problemy z uprawą pomidorów. Poniżej lista problemów z uprawą pomidora wraz podaniem przyczyny i sposobu rozwiązania:

1. Czarne plamy w miejscu kwiatu pomidora

Problem: owoce mają czarną plamę tam, gdzie był kwiat.
Przyczyna: Wynika to z faktu, że owoc nie otrzymał wystarczającej ilości wapnia podczas kwitnienia.
Rozwiązanie: Unikaj odwodnienia i zapewnij dobre warunki glebowe, aby roślina mogła mieć silny system korzeniowy. Usuń owoce, które już zostały zaatakowane i utrzymuj wilgotność gleby.

2. Słaby wzrost pomidorów

Problem: Nowo posadzone pomidory nie rosną i nie zmieniają koloru na zielony.
Przyczyna: Rośliny są zbyt zimne, co oznacza, że nie są w stanie wchłonąć wystarczającej ilości fosforu, aby mogły rosnąć.
Rozwiązanie: Unikaj zbyt szybkiego przesadzania nowej rośliny pomidora. Przykryj roślinę plastikową lub włókninową ściereczką, jeśli wiesz, że będą chłodne noce.

3. Blada roślina, plamy na liściach

Problem: Roślina pomidora jest blada, ma plamy na liściach i nie rośnie.
Przyczyna: Roślina nie ma nawozu.
Rozwiązanie: rośliny pomidorów są głodne i muszą być często nawożone. Podczas nawożenia zawsze czytaj instrukcje na opakowaniu. Zarówno za dużo, jak i za mało nawozu nie jest dobre dla rośliny.

4. Skręcone liście pomidora

Problem: Liście rośliny pomidora zwijają się i wyglądają jak całkowicie kręcone.
Przyczyna: Zbyt hojny byłeś z nawozem.
Rozwiązanie: Woda, ale całkowicie czysta woda, aż objawy ustąpią. Następnie możesz wznowić nawóz zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Nadmiar liści w uprawie pomidorów

Problem: Roślina pomidora jest zbieraniną liści i nie ma wielu pęczków.
Przyczyna: Jeśli pomidor jest pełen pędów bocznych, wtedy roślina wygląda bardziej jak krzew, a szybki wzrost kradnie energię z formowania się kwiatów.
Rozwiązanie: Usuń wszystkie pędy boczne, które pojawiają się na dole liści na głównej łodydze, pozostawiając roślinę tylko z jedną łodygą. Daje to roślinie siłę do tworzenia klastrów kwiatowych, a jednocześnie zapewnia światło i powietrze dla dobrego rozwoju owoców. Lepiej oderwać boczne pędy palcami, niż je odcinać.

6. Brązowe plamki

Problem: Brązowe plamki na liściach pomidorów i łodygach liści szybko się rozprzestrzeniają i stają się „futrzane”.
Przyczyna: Roślina jest atakowana przez szarą pleśń lub pleśń ziemniaczaną.
Rozwiązanie: Komary i grzyby rozmnażają się przy dużej wilgotności i atakują roślinę. Dbaj o to, aby woda nie dostawała się na liście i upewnij się, czy roślina ma dostateczny dopływ powietrza. Usuń dolne liście i oderwij części rośliny, które były codziennie atakowane.

7. Pęknięte pomidory

Problem: Pękanie pomidorów.
Przyczyna: Duża zmienność temperatury i zaopatrzenia w wodę.
Rozwiązanie: Pojawianie się pęknięć w owocach to zjawisko późnego lata. Zapobiega temu utrzymywanie wilgotnej gleby i zapewnienie dobrej wentylacji w ciągu dnia.

8. Twarde i niedojrzałe pomidory

Problem: Owoc ma twardą, zieloną, niedojrzałą część.
Przyczyna: Owoce są po prostu poparzone słońcem i mają problemy z zaopatrzeniem w wapń, co powoduje tzw. zieloną szyję.
Rozwiązanie: Zmniejsz dostarczanie słońca i ciepła poprzez wapnowanie szklarni lub zawieszenie siatki zaciemniającej. Możesz również sadzić pomidory po północnej stronie szklarni i na przykład, pozwolić, aby rośliny ogórków zasłoniły pomidory nieco przed słońcem. Pamiętaj, aby odpowietrzać i nawozić.

9. Brak owoców po kwitnięciu

Problem: Rośliny pomidorów kwitną, ale nie ma owoców.
Przyczyna: Kwiat nie został zapylony.
Rozwiązanie: Pamiętaj, aby otworzyć drzwi i okna w szklarni, aby owady i wiatr mogły zapewnić, że kwiaty zostaną zapylone lub delikatnie wstrząśnij roślina.

10. Mały rozmiar

Problem: Niesamowita liczba małych pomidorów.
Przyczyna: Jeśli temperatura była zbyt niska na wczesnym etapie życia rośliny, klastry kwiatowe dzielą się zbyt szybko i powstaje zbyt wiele kwiatów, roślina ma wówczas problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Rozwiązanie: Przycinaj pęczek kwiatowy i cieniuj owoce.

 

Życzymy udanej uprawy zdrowych i swojskich pomidorów!

GARDENA — Inspirujące ogrodnictwo

Owoce / Warzywa

Problemy z uprawą ananasa

Ananas - roślina jadalna (Ananas comosus (L.) Merr.) zwany również ananasem właściwym to gatunek rośliny uprawnej, należący do bylin z ro...

Ananas jadalny

Chociaż ananas wytwarza fioletowo-niebieski kwiat, a następnie owoc, zwykle wykorzystuje się go jako liściastą roślinę doniczkową. Jego dy...

Podstawowe zasady pielęgnacji krzewów owocowych

Zdrowe i piękne owoce z własnego ogrodu to szczególna nagroda za całoroczne dbanie o rośliny. Każdy ogrodnik pragnie uzyskać zarówno pi...