Kwiaty

Tak popularna i doskonale znana pelargonia jest jedną z tych roślin, w których właściwości bardzo chętnie korzysta kosmetyka. Ta bylina charakteryzuje się przyjemnym zapachem, który też stał się główną przyczyną jej popularności. Sama pelargonia, powszechnie dziś uprawiania w szklarniach, pochodzi z terenów Afryki Południowej.

Do dziś jest popularna w Afryce, a szczególne zasługi w jej uprawie ma Algieria. Pelargonia szybko też została doceniona w Europie, a jej uprawa jest szczególnie popularna w takich krajach, jak Hiszpania czy Francja. Spotkać się z nią można i w Turcji, której klimat również sprzyja takiej uprawie.

Jak korzysta z pelargonii kosmetyka? Tu szczególnie cenny jest znajdujący się w roślinie olejek lotny. To właśnie ten olejek staje się ważnym składnikiem wielu kosmetyków. Można się z nim spotkać zarówno w kremach przeznaczonych do pielęgnacji ciała, jak i w mleczkach kosmetycznych, mydłach oraz w płynach do płukania ust. Jego przyjemny zapach jest szczególnie wysoko oceniany.

Pelargonię spotkać też można często w ogródkach, w których jest ona mile widziana jako roślina ozdobna. Należy jednak pamiętać, że choć sama uprawa tej rośliny jest łatwa, najkorzystniej wpływa na nią sucha ziemia i spora ilość słońca.

Tagi:
GARDENA — Inspirujące ogrodnictwo

Rośliny

Agawa Wiktorii

Ostro zakończone liście są charakterystyczną cechą tego rodzaju, którego najznamienitszym przedstawicielem jest meksykańska A.victoria-reginae. Ta imponująca roślina ma gęsto ro...

Aloes

Sukulent Aloe microstigma z Południowej Afryki należy do rodzaju aloesów, który ma wiele gatunków nadających się do uprawy w do...

Rośliny dwuletnie wokół domu – zadbaj o piękny ogród na jesień

Lato to okres najintensywniejszego kwitnienia wszystkich roślin, dlatego też wielu ogrodników myśli, że prace na działce powinny skupiać się na pi...

Serce w kwiatach czyli kompozycje na pogrzeb

Wiele jest w życiu ludzkim sytuacji, w których brakuje słów. Milkniemy z podziwu, z zachwytu, ze wzruszenia, z radości... Przychodzi je...