Porady, Pielęgnacja, Ochrona..

Rośliny doniczkowe

Storczyki ozdobą każdego domu - pielęgnacja

Storczyki są piękne dzięki egzotycznej urodzie i niebanalnym kolorom. Wiele osób boi ...

Porady, Pielęgnacja i Prace w ogrodzie

Rośliny uprawiane w ogrodach wymagają obojętnego lub lekko kwaśnego odczynu gleby (pH 6, 0-7, 0). Sposobem na utrzymanie takiego zakresu pH jest regularne wapniowanie, które w uprawach amatorskich wykonujemy nie rzadziej niż co 2-3 lata. Wapno węglanowe CaCo np. kreda nawozowa lub dolomit jest nawozem nadającym się na wszystkie rodzaje gleb. Nawozy takie jak: wapno tlenkowe lub wapno mieszane może być zastosowane przy glebach ciężkich.

 

Przy amatorskich uprawach stosowane są w ilościach orientacyjnych, bez wcześniejszej analizy chemicznej. Należy pamiętać, aby jednorazowa dawka nie przekroczyła 1 kg CaO na 10 m2 powierzchni gleb bardzo lekkich, 1, 5 kg CaO/ 10 m2 gleb lekkich, 2 kg CaO/10 m2 gleb ciężkich. Terminem do stosowania nawozów wapniowych jest jesień. Wapnowane gleby można wykonać również wiosną, nie później niż dwa tygodnie przed sadzeniem roślin. Okres ten pozwoli na ustabilizowanie się odczynu gleby na właściwym poziomie. Nawozów wapniowych nie pozostawiamy na powierzchni ziemi. Postępowanie takie, nie gwarantuje nam właściwego jej odkwaszenia. Po rozsianiu, nawozy wapniowe należy dokładnie wymieszać z glebą na głębokość przynajmniej 20 cm. Przy stosowaniu nawozów wapniowych zachowujemy środki ostrożności używając rękawic ochronnych

Odpowiednia gleba podstawą urodzajnej uprawy warzyw

Najważniejszym składnikiem ziemi jest w niej zawartość próchnicy, którą potrzebują rośliny, gdyż czerpią z niej azot oraz składniki mineralne. Próchnica sprawia, że gleba nie jest zbita ani sypka tylko guzełkowata, co powoduje lepszą cyrkulację powietrza. Jeśli ziemia posiada mało próchnicy można ją wzbogacić poprzez stosowanie nawozów zielonych czyli inaczej mówiąc sądzenie roślin motylkowych, a więc łubinu, facelii lub też gotowych mieszanek traw zawierających rośliny motylkowe. Wysiew taki robi się wiosną potem zielone strąki przygniatamy do ziemi i przekopujemy. Taki zabieg sprawia, że gleba jest żyzna przez kilka sezonów. Przed rozpoczęciem zasiewów glebę należy przekopać, usunąć wszelkie kamienie i chwasty pozostałe z zeszłego roku. Po tych czynnościach możemy przystąpić do wyznaczania grządek i ścieżek, a następnie do sadzenia i wysiewu roślin.

Tagi:

Owoce / Warzywa

Agrest

Agrest rośnie dziko w południowej i środkowej Europie oraz na Kaukazie. Je...

Podstawowe informacje o aronii czerwonoowocna

Aronia czerwonoowocowa (A.arbutifolia) jest najładniejsza jako gatunek ozdobny, ale i najtrudniejsza w ...