Owoce

agrest

Agrest rośnie dziko w południowej i środkowej Europie oraz na Kaukazie. Jego owoce zawierają m.in. cukry, witaminę C i pektyny. Agrest jest smaczną rośliną wykorzystywaną do ciast i kompotów, ale wielu ogrodników rezygnuje z jego uprawy. Dzieje się tak ze względu na dużą wrażliwość rośliny na amerykańskiego mączniaka agresty - niezwykle uciążliwą chorobę grzybiczną. Jednak staranne i uważne przycinanie pędów zapobiegnie wniknięciu mączniaka przez ranki w gałęziach. Obecnie dostępnych jest wiele odmian odpornych na atak mączniaka. Niewątpliwym atutem agrestu jest jego odporność na mróz i dużą plenność. Dovrze wyrośnięty krzew będzie owocował przez 8-10 lat. Owoce są duże, żółtozielone lub nawet czerwone.

 

Agrest sadzimy późną jesienią lub na wiosnę. Pęd umieszczamy w ziemi 5-10 cm głębiej niż rósł w szkółce.

Agrest ma duże wymagania wodne. Aby owoce nabrały masy, potrzebują podlewania. Wiosenne ściółkowanie skutecznie zatrzyma wilgoć w glebie.


Krzewy wymagają dobrze zdrenowanej, zatrzymującej wilgoć gleby ilastej. Roślina najlepiej rośnie w ciężkim, kwaśnym (pH 4,5-6,5) podłożu. Przed sadzeniem warto dodać do gleby przegniłej materii organicznej, na wiosnę odżywki azotowej, a jesienią - potasowej.
Agrest przycinamy na wiosnę. Na jednym krzewie dogodnie mieć pędy jedno-, dwu- i trzyletnie. Dzięki temu roślina będzie wydawała więcej smaczniejszych owoców. Pędy główne skracamy do około 20 cm, natomiast gałązki boczne do 7,5 cm. Należy usuwać pędy krzyżujące się w środku krzewu oraz stare i chore. Inaczej formujemy agrest pienny. Koronie trzeba nadać pokrój kulisty lub lekko zwisający.

Agresty łatwo rozmnożyć przez sadzonki zdrewniałe, ale lepiej kupić nowe rośliny ze szkółek.

Brzęczak porzeczkowy może ogołocić krzewy z liści w jedną noc. Larwy brzęczyka żerują od środka krzewu, warto więc uważnie przyglądać się roślinie.
Amerykański mączniak agresty atakuje pędy i owoce. Objawia się jako biały nalot. Porażone pędy wycinamy, a pierwszy oprysk środkiem grzybobójczym wykonujemy 2 tygodnie po kwitnieniu.

Brązowe brzegi na liściach są znakiem, że roślinie brak potasu. Trzeba podsypać odpowiedni nawóz.

 

GARDENA — Inspirujące ogrodnictwo

Owoce / Warzywa

Warzywnik zamiast rabaty kwiatowej

Nie tylko rabaty kwiatowe pięknie wyglądają. Odpowiednio dobrane warzywa potrafią stworzyć równie ciekawe kompozycję. Kto powiedział, że warzywnik nie może up...

Agrest

Agrest rośnie dziko w południowej i środkowej Europie oraz na Kaukazie. Jego owoce zawierają m.in. cukry, witaminę C i pe...

Ogólna charakterystyka i klasyfikacja warzyw

Warzywa to rośliny zielne, których różne ich części używamy jako pokarm np.: korzenie łodygi liście kwiatostany owoce Spożywanie warzyw jest powszechnie w większości kultur, zawierają wartościowe sk...