Porady, Pielęgnacja, Prace w ogrodzie

Od podłoża, w którym uprawiasz pomidory, szpinak czy ogórki, zależą udane plony. Ziemia, w której rosną warzywa powinna być bogata w elementy zapewniające roślinom odpowiednie warunki do wzrostu. Jaką ziemię wybrać do uprawy warzyw?

Mały czy duży ogród

Jeśli planujesz założenie większego ogródka, dobrym pomysłem będzie dostarczanie nawozów w postaci odżywek lub obornika. Możesz też rozważyć założenie kompostownika. Natomiast jeśli planujesz ogródek na kilka grządek lub chcesz założyć warzywną rabatkę w donicy balkonowej, możesz zakupić ziemię przeznaczoną specjalnie do uprawy warzyw. Zwykle nie wymaga ona zasilania w dodatkowe mikro i makroelementy, przynajmniej w początkowej fazie uprawy.

Przeznaczenie ziemi ogrodowej

W sklepach znajdziesz różne odmiany ziemi ogrodowej – uniwersalne podłoża, ziemię do roślin domowych, do roślin balkonowych, do iglaków, do trawników, a także do warzyw. Oprócz przeznaczenia, trzeba wziąć pod uwagę w jakiej fazie wzrostu są sadzonki. Innej ziemi mogą potrzebować nasiona, innej wyrosłe pędy. Tutaj możesz porównać i wybrać ziemię dopasowaną do potrzeb roślin: https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/uprawa-roslin/ziemie-i-podloza.html

Ziemia do poszczególnych gatunków

Odmiennego podłoża potrzebują pomidory, odmiennego cukinia czy bataty. Jeżeli wiesz już, jakie warzywa zagoszczą na grządkach, sięgnij po glebę przeznaczoną do tych rodzajów roślin. Na rynku znajdziesz na przykład ziemię do warzyw kapustnych, w której kalafior, brokuły czy kapusta mają odpowiednie warunki do bujnego wzrostu. Do uprawy pomidora możesz wybrać ziemię do roślin psiankowatych. W takim podłożu dobrze rozwija się też papryka. Planując warzywniak, pamiętaj, aby w kolejnym sezonie zadbać o jakość podłoża, uwzględniając płodozmian – unikniesz wyjałowienie ziemi i dzięki temu nie zmniejszysz plonów.

Zbyt gliniasta ziemia

Gleba, w której zasadzisz rośliny nie tylko musi być bogata w składniki mineralne, a powinna mieć odpowiednią strukturę. Zbyt ubita stanie się przyczyną kumulowania wody – system korzeniowy warzyw może wtedy gnić. Jeśli gleba jest gliniasta, używaj co sezon glebogryzarki, która spulchni ziemię i aeratora, który ją napowietrzy. Gliniastą ziemię trzeba również odżywiać kompostem, dodatkowo rozluźniającym jej strukturę.

Zbyt piaszczysta ziemia

Zbyt piaszczysta ziemia będzie natomiast za szybko wysychać i nagrzewać się. Jeśli chcesz zwiększyć jej zasobność w składniki pokarmowe, pamiętaj o regularnym nawożeniu kompostem lub obornikiem. Ziemia na grządkach może mieć też zbyt kwaśny odczyn. Wtedy wymaga nawozu w postaci wapna.

Czy można uprawiać warzywa w ziemi z ogródka?

Odżywanie, spulchnianie i kultywowanie gleby ma sens na dużych terenach, ale jeśli chcesz założyć niewielki warzywnik, oszczędzisz dużo czasu i energii, kupując gotową ziemię do uprawy warzyw. Wtedy masz pewność, że ziemia jest odpowiednio zbilansowana pod względem składu mikroelementów. Dodatkowo gotowe podłoże jest wolne od drobnoustrojów czy patogenów, które mogłyby zniszczyć plony lub negatywnie wpłynąć na ich jakość.

GARDENA — Inspirujące ogrodnictwo

Porady, Pielęgnacja, Ochrona roślin

Jak chronić powierzchnie drewniane przed uszkodzeniem?

Drewno to materiał, który bardzo szybko może ulec degradacji przy braku lub nieprawidłowym stosowaniu środków ochronnych. Wykonane z drewna płoty, al...

Rośliny ogrodowe, które przetrwają zimę

Wiosna, lato i jesień to pory roku, kiedy nasz ogród, balkon czy taras cieszą oko bogactwem różnorodnych kwiatów. Niestety zima ...

Z odrobiną polotu, czyli sztuczne drzewa ogrodowe alternatywą dla żywych roślin

Jeśli z zamiłowania jesteś ogrodnikiem, to z pewnością wyczekujesz lata, by w końcu zobaczyć efekty swojej ciężkiej pracy. Często jednak ...