Warzywa

Jeśli jesteście amatorami surówek i koktajli warto pomyśleć o zorganizowaniu własnego ogródka. Nawet w warunkach miejskich często mamy przy domu albo mieszkaniu choć kawałek ziemi, w którym można posiać zioła albo rzodkiewkę, roszponkę czy szpinak. Nie są to rośliny bardzo wymagające, są za to zdrowe i smaczne. Przygotowanie gruntu pod wysiew nie jest więc trudne, a efekty naszej pracy lądują na talerzu w postaci ekologicznie czystych warzyw.

Rzodkiewka – z gruntu smaczna i zdrowa

Pierwszy wysiew rzodkiewki do gruntu najlepiej zaplanować na wczesną wiosnę, a kiedy grządka opustoszeje, można planować kolejne wysiewy – i tak przez cały sezon wiosenno-letni. Nasiona rzodkiewki najlepiej czują się w glebie lekkiej, przepuszczalnej, o niskiej zawartości azotu. Dobrze przed wysiewem zastosować nawożenie gruntu nawozami mineralnymi. Sianie w równych rzędach poskutkuje wzejściem gęstwiny zielonych kiełków. Żeby umożliwić rzodkiewce wzrost, dobrze przerywać sadzonki i często je odchwaszczać. Warto też pamiętać, że choć rzodkiewka nie jest wymagającym warzywem, nie lubi być wysiewana na glebie, na której uprzednio rosły warzywa kapustne. Idealne warunki gruntowe? Odległość między rzędami wysianych nasion powinna wahać się 0d 10 do 20 centymetrów. Kiedy przerzedzamy sadzonki, dobrze między większymi już rzodkiewkami zostawiać 2-4 centymetry odległości. Regularne ale niezbyt obfite nawadnianie znacznie ułatwia wzrost roślin w ciepłe letnie dni – warunki pogodowe same podpowiedzą nam częstotliwość podlewania.

Sianie rzodkiewki przez cały sezon to stały dostęp do pysznych, lekko szczypiących w język warzyw bogatych w witaminy i składniki mineralne. Ochrona przed szkodnikami jest wskazana – rzodkiewkę lubią podgryzać ślimaki i drobne gryzonie.

Roszponka – gruntowna odnowa witaminowa

Jeśli lubicie roszponkę, właśnie nastał czas na jej wysiew do gruntu. Od końca lipca do końca sierpnia możecie zaplanować sianie – czas wegetacji tej rośliny to 60-90 dni. Zanim więc sięgniecie po zielone liście tej bogatej w witaminy A, B i C rośliny, minie trochę czasu. Przygotowanie gruntu pod wysiew wiąże się z kilkoma warunkami. Gleba powinna być piaszczysto-gliniasta, o obojętnym odczynie (6-7 pH). Pierwsze nawożenie wiąże się z koniecznością wzbogacenia gleby w fosfor, potas i azot. Drugie – tylko w azot. Roszponka ma bardzo płytki system korzeniowy, warunki gruntowe przesądzają więc o jej wegetacji. Odstępy pomiędzy rzędami nasion powinny wynosić od 15 do 25 centymetrów, a kiedy zaczynamy przerywać sadzonki, dobrze zostawiać pomiędzy nimi 10-15 centymetrów wolnego miejsca. Nasiona roszponki potrzebują sporo miejsca na wegetację.

Obok wysiewu letniego można też zaplanować sianie wrześniowe na zbiór zimowy oraz marcowo-kwietniowe na zbiór późnowiosenny. Roszponka dobrze znosi mrozy – można ją zbierać nawet spod śniegu!

Szpinak – grunt to zdrowie

Wysiew szpinaku należy zaplanować na glebie o obojętnym odczynie, dobrze wydrenowanej oraz wzbogaconej w kompost albo obornik. Szpinak lubi chłód, w przeciwnym razie prędko „idzie w słup” i kwitnie. Optymalny czas siania to późna zima/wczesna wiosna albo późne lato/wczesna jesień. Najlepsza dla szpinaku temperatura waha się od +2 do +23 stopni. Warunki gruntowe wzbogacamy stosując nawozy bogate w azot – jego niedomiar sprawia, że liście szpinaku żółkną. Szpinak, podobnie jak roszponka, dobrze znosi mrozy (nawet do -6 stopni). Nasiona szpinaku należy wysiewać niezbyt gęsto. Rozrastające się wrzecionowate liście potrzebują sporo miejsca.

Uwaga na szkodniki! Ochrona przed szkodnikami wymaga stosowania środków zwalczających pchełki, przędziorki i mszyce, które żywią się liśćmi szpinaku. Szpinak zawiera dużo żelaza – lepiej, żeby trafiało ono do naszych organizmów, niż do wiecznie nienasyconych owadów.

Więcej nasion oraz informacji o nich znajdziecie na stronie nasiona-holenderskie.pl

GARDENA — Inspirujące ogrodnictwo

Owoce / Warzywa

Ananas jadalny

Chociaż ananas wytwarza fioletowo-niebieski kwiat, a następnie owoc, zwykle wykorzystuje się go jako liściastą roślinę doniczkową. Jego dy...

Agrest

Agrest rośnie dziko w południowej i środkowej Europie oraz na Kaukazie. Jego owoce zawierają m.in. cukry, witaminę C i pe...

Szykujemy wrześniowe wysiewy. Skarby z własnego ogródka

Jeśli jesteście amatorami surówek i koktajli warto pomyśleć o zorganizowaniu własnego ogródka. Nawet w warunkach miejskich często mamy przy domu al...