Wyposażenie, Oświetlenie, Narzędzia, Dekoracje

Po modzie na ogrodowe grillowanie przyszła moda na wędzarnie ogrodowe. I nie ma się co dziwić, bo własne wyroby zawsze są smaczniejsze od tych kupowanych w sklepach i na dodatek wiadomo co się je. Satysfakcja z własnej szynki czy kiełbasy wiejskiej jest ogromna.

Masz ogród? Możesz mieć własną wędzarnię ogrodową!

Wędzarnie ogrodowe są niedużymi obiektami, dlatego ich postawienie nie wymaga pozwolenia na budowę ani zgłoszenia w urzędzie gminy. Jednak przed jej budową koniecznie trzeba wiedzieć, czy na danym obszarze można palić drewnem, niektóre samorządy w ramach walki ze smogiem całkowicie zakazały palenia paliwami stałymi, w tym także drewnem.

Istotną sprawą jest wybór miejsca na wędzarnię, podczas wędzenia przez długi czas intensywnie wydobywa się dym. Nie może być on uciążliwy ani dla domowników ani dla sąsiadów. Najlepszym miejscem na wędzarnię jest miejsce oddalone od zabudowań lub zasłonięte przez drzewa jednak z łatwym dostępem, by można było nadzorować cały proces wędzenia.

 

 

Źródło: Wędzarnia ogrodowa (www.metgard.pl/137-wedzarnie-ogrodowe)

 

Rodzaje wędzarni ogrodowych

Nawet w małym ogrodzie można wygospodarować miejsce na niewielką wędzarnię. W takim wypadku najlepiej zdecydować się na metalową wędzarnię przenośną, którą można składać po skończeniu wędzenia. Zaletą tego rozwiązania jest również możliwość wędzenia na tarasie w przypadku brzydkiej pogody.

Bardziej profesjonalnym rozwiązaniem są większe wędzarnie o stałej konstrukcji wykonane z drewna, stali lub murowane. Każda wędzarnia składa się z komory wędzenia, komina, przewodu dymnego z szybrem oraz palenisko. Ze względu na jego umieszczenie, wyróżniamy 2 rodzaje wędzarni:

  • z paleniskiem pod komorą wędzenia,

  • z odrębnym paleniskiem.

Wędzarnie z paleniskiem pod komorą wędzenia są prostsze w budowie i zajmują mniej miejsca, ale trudniej jest w nich regulować temperaturę dymu. Najlepiej wędzić w nich metodą dymu gorącego, gdzie wymagana temperatura wynosi 600 C. Proces wędzenia również jest krótszy i wynosi ok. 2 godzin.

W wędzarniach ogrodowych z odrębnym paleniskiem można wędzić zarówno dymem zimnym jak i gorącym. Palenisko (metalowe lub murowane) umieszczone jest na stabilnym podłożu i połączone przewodem dymnym z komorą wędzenia. W tego typu wędzarniach regulowanie temperatury dymu, jego gęstości i szybkości przepływu jest znacznie łatwiejsze.

GARDENA — Inspirujące ogrodnictwo

Meble, Wyposażenie, Woda, Sprzęt

W co zainwestować, by odświeżyć ogród?

Jeśli znudził Ci się Twój dotychczasowy wystrój ogrodu i potrzebujesz czegoś, co pozwoli Ci odkryć go na nowo, możemy Ci po...

Dodatki świetlne do ogrodu – sposób na zimową depresję

Nie ma co ukrywać, że aura jesieni i zimy w naszym kraju to wystarczający powód, aby wpaść w delikatną chandrę. Za...

Jak zadbać o drewniane meble ogrodowe?

Drewno to jeden z  najpiękniejszych materiałów, który sprawdza się nie tylko we wnętrzach, ale również w ogrodzie, na tarasie i ba...