Oświetlenie, Narzędzia, Dekoracje

Po modzie na ogrodowe grillowanie przyszła moda na wędzarnie ogrodowe. I nie ma się co dziwić, bo własne wyroby zawsze są smaczniejsze od tych kupowanych w sklepach i na dodatek wiadomo co się je. Satysfakcja z własnej szynki czy kiełbasy wiejskiej jest ogromna.

Masz ogród? Możesz mieć własną wędzarnię ogrodową!

Wędzarnie ogrodowe są niedużymi obiektami, dlatego ich postawienie nie wymaga pozwolenia na budowę ani zgłoszenia w urzędzie gminy. Jednak przed jej budową koniecznie trzeba wiedzieć, czy na danym obszarze można palić drewnem, niektóre samorządy w ramach walki ze smogiem całkowicie zakazały palenia paliwami stałymi, w tym także drewnem.

Istotną sprawą jest wybór miejsca na wędzarnię, podczas wędzenia przez długi czas intensywnie wydobywa się dym. Nie może być on uciążliwy ani dla domowników ani dla sąsiadów. Najlepszym miejscem na wędzarnię jest miejsce oddalone od zabudowań lub zasłonięte przez drzewa jednak z łatwym dostępem, by można było nadzorować cały proces wędzenia.

 

 

Źródło: Wędzarnia ogrodowa (www.metgard.pl/137-wedzarnie-ogrodowe)

 

Rodzaje wędzarni ogrodowych

Nawet w małym ogrodzie można wygospodarować miejsce na niewielką wędzarnię. W takim wypadku najlepiej zdecydować się na metalową wędzarnię przenośną, którą można składać po skończeniu wędzenia. Zaletą tego rozwiązania jest również możliwość wędzenia na tarasie w przypadku brzydkiej pogody.

Bardziej profesjonalnym rozwiązaniem są większe wędzarnie o stałej konstrukcji wykonane z drewna, stali lub murowane. Każda wędzarnia składa się z komory wędzenia, komina, przewodu dymnego z szybrem oraz palenisko. Ze względu na jego umieszczenie, wyróżniamy 2 rodzaje wędzarni:

  • z paleniskiem pod komorą wędzenia,

  • z odrębnym paleniskiem.

Wędzarnie z paleniskiem pod komorą wędzenia są prostsze w budowie i zajmują mniej miejsca, ale trudniej jest w nich regulować temperaturę dymu. Najlepiej wędzić w nich metodą dymu gorącego, gdzie wymagana temperatura wynosi 600 C. Proces wędzenia również jest krótszy i wynosi ok. 2 godzin.

W wędzarniach ogrodowych z odrębnym paleniskiem można wędzić zarówno dymem zimnym jak i gorącym. Palenisko (metalowe lub murowane) umieszczone jest na stabilnym podłożu i połączone przewodem dymnym z komorą wędzenia. W tego typu wędzarniach regulowanie temperatury dymu, jego gęstości i szybkości przepływu jest znacznie łatwiejsze.

GARDENA — Inspirujące ogrodnictwo

Wyposażenie, Woda, Oświetlenie, Meble

Urocze i tanie ozdoby do ogrodu

Posiadanie pięknej przestrzeni poza domem to nie tylko kwestia wyboru właściwych roślin, ale również niewielkich ozdób, które nadają całości ostatecznego ch...

Nowoczesne donice ogrodowe – aluminium, CorTen czy włókno szklane?

Stylowe donice to idealne dopełnienie aranżacji ogrodów w stylu nowoczesnym – dzięki temu są one także tak popularne i obecnie ...

Ławki ogrodowe - obowiązkowe elementy małej architektury

Ławki ogrodowe W dużych ogrodach, parkach czy na skwerach, obowiązkowo muszą znaleźć się elementy małej architektury, które umożliwią wygodny wypoczynek spacerowiczom. ...